تاریخچه گیربکس خورشیدی
ساز و کار گیربکس خورشیدی
آنچه در صنعت در طی نزدیک به 70 سال گذشته در صنعت بیشتر استفاده می شود ورودی sun و خروجی arm cage می باشد. در شکل زیر شماتیک دو مکانیزم گیربکس خورشیدی و گیربکس کلاسیک آمده است مکانیزم بواسطه نسبت درگیری زیاد در مقایسه با گیربکس های کلاسیک از شوک پذیری بسیار بالایی برخوردار است بگونه ای که اگر نسبت درگیری یک جفت چرخدنده موازی دارای حدود 1.5 دندانه باشد، نسبت درگیری یک استیج گیربکس خورشیدی حدود 10.5 دندانه درگیری دارد این موضوع موید شوک پذیری این سیستم می باشد.
از نقاط ضعف گیربکس خورشیدی گرم شدن زیاد این مدل گیربکسها است که این نیز به دلیل وجود تعداد زیاد چرخدنده در یک فضای محدود و با وجود نسبت درگیری زیاد تولید حرارت اجتنابناپذیر است. ازاینرو در این شرایط بایستی یا محفظه روغن را بزرگ کرد و یا از سیستم خنک کاری اجباری بهره برد.
از دیگر مسائل مربوط به گیربکس خورشیدی انتخاب اصلح آن میباشد زیرا اگر بهطور دقیق بر اساس توان نامی و نسبت تبدیل و سرویس فاکتور موردنیاز انتخاب نشود در صورت کاربرد نامناسب در اثر خرابی یک چرخدنده موجب تخریب تمامی چرخدندهها شده که هزینههای زیادی را در بر خواهد داشت. لیکن اگر انتخاب بهینه و با در نظر گرفتن جمیع جهات باشد میتواند از شرایط تعمیر و نگهداری بسیار خوبی برخوردار باشد.
مزایای گیربکس خورشیدی
از دیگر مزایای گیربکس خورشیدی امکان انتقال گشتاورهای زیاد در یک فضای محدود است و این با توجه به تصویر فوق شرایطی را مهیا میکند که در ابعاد بسیار محدود امکان استفاده از نسبتهای تبدیل زیادی را به وجود میآورد.
از دیگر ویژگیهای این گیربکس میتوان موارد زیر را نام برد:
امکان انتقال گشتاور زیاد در یک فضای محدود و وزن کم
امکان ارائه نسبت های تبدیل بسیار زیاد
امکان اتصال سایزهای مختلف این مدل گیربکس به یکدیگر
دارای بازده مناسب در مقایسه با دیگر سیستم های انتقال قدرت
امکان ارائه با شافت خروجی توپر یا شافت هزار خاری
قابلیت نصب بر روی فلانچ یا پایه
کاربردهای گیربکس خورشیدی
کاربرد این گیربکس در بسیاری از صنایع در طی دو دهه گذشته بیشتر خود را نشان داده است. ازجمله صنایع فولاد و سیمان و حتی گیربکسهای خودرویی از دیگر حوزههای بهکارگیری این نوع گیربکس میباشد. در تولید گیربکسهای خورشیدی اگرچه فرایند تولید آن از پیچیدگی بیشتری نسبت به گیربکس کلاسیک برخوردار است لیکن با توجه به کاهش حجم و وزن متریال و با در نظر گرفتن ظرفیت بالای توان منتقله در کل از قیمت مناسبتری نسبت به گیربکسهای معمولی برخوردار است.
تولید کنندگان گیربکس خورشیدی
از تولیدکنندگان نامی این گیربکس میتوان به برندهای Brevini، flender، Reggiana، Bonfiglioli و STM اشاره کرد.
صنعت سازان اسپادانا نیز در راستای توسعه تولیدات خود نزدیک به یک دهه گیربکسهای خورشیدی را در دستور کار خود قرار داده است.